Er zijn twee redenen om wijn te decanteren
- Het is een oude wijn
- Het is een jonge wijn en de wijn heeft oxidatie nodig
Zo decanteert u een oude wijn.
Bij een oude wijn is het belangrijk dat het decanteren voorzichtig gaat. Doordat de wijn ouder is zijn de tannines wat afgenomen en ontwikkelen de smaken in de wijn zich. Wanneer hier snel zuurstof bij komt heb je kans dat er een azijnsteek plaats vindt en de wijn zuur gaat smaken, dit kan al zeer snel gebeuren. Bij het decanteren is het dus belangrijk dat de wijn voorzichtig ingeschonken wordt en niet teveel gewalst wordt. Ook is het belangrijk dat de wijn in een smalle karaf ingeschonken wordt. Ten slotte raden wij aan de wijn zo snel mogelijk voorzichtig aan uw gasten te schenken, zo kunt u van de wijn genieten voordat deze zuur wordt.
Voorbeelden van wijnen die oud goed te drinken zijn:
- Barolo
- Bourgogne
- Chianti
Zo decanteert u een jonge wijn.
Een jonge wijn is een wijn die op het best is na 20 jaar, maar die na 5 á 10 jaar al opgedronken wordt verstaan. Bij zo'n wijn is het decanteren zeer belangrijk. De wijn moet goed oxideren om de tannines, die in een jonge wijn nog strak zijn, ronder te maken. Als de tannines ronder zijn, is de wijn aangenamer om te drinken. De jonge wijn hoeft niet voorzichtig ingeschonken te worden. Het is goed als er bij het inschenken in de brede decanteerkaraf belletjes verschijnen. Nadat de wijn is inschonken moet deze gewalst worden, dit kunt u zelf doen of u laat zoals bij de VacuVin Swirling Carafe de karaf het werk doen. Wij raden aan om de wijn een paar u voor u hem wilt schenken te decanteren, zo is hij perfect wanneer u hem wilt drinken.
Voorbeelden van jonge wijnen zijn:
- Barbera
- Wijn uit het Rhône gebied
- Amarone
- Bordeaux