Betrouwbare levering uit eigen voorraad door PostNL
Voor 22:30 besteld, is morgen in huis
In 10 jaar meer dan 1 miljoen klanten
Betrouwbare levering uit eigen voorraad door PostNL
4.8 Trusted Shops 21.947 reviews
Betrouwbare levering uit eigen voorraad door PostNL
Voor 22:30 besteld, is morgen in huis
In 10 jaar meer dan 1 miljoen klanten
Betrouwbare levering uit eigen voorraad door PostNL

Tip van Cookinglife! Bewaar de tulband in een goed afgesloten trommel. Hij blijft tot drie dagen heerlijk zacht. Wil je wat extra herfstgevoel? Voeg dan een snufje kaneel of koekkruiden toe aan het beslag.

Recept

Luchtige tulband appelcake

De geur van appel, boter en vanille die uit de oven komt... dáár krijg je toch direct een warm gevoel van? eenvoudig te maken, prachtig om te serveren én onweerstaanbaar lekker. Perfect om te delen met vrienden, collega’s of familie ,of om stiekem gewoon helemaal zelf van te genieten met een kop warme chocomelk.

Gang Nagerecht, dessert, Tussendoortje
Keuken Duits
Porties 12 plakken

Bereidingstijd

Bereidingstijd 1 uur
Oventijd 60-75 minuten, afhankelijk van soort oven
Totaal 2 uur

Benodigdheden

  • Tulbandvorm van ca. 25 cm doorsnede Mixer (handmixer of keukenmachine)
  • Mixer (handmixer of keukenmachine)
  • Grote mengkom
  • Zeef (voor bloem en bakpoeder)
  • Spatel (om het beslag luchtig door te roeren)
  • Schilmesje en snijplank (voor de appels)
  • Maatlepel of theelepel (voor zout en bakpoeder)
  • Weegschaal (voor de ingrediënten)
  • Rooster (om de cake op af te laten koelen)
  • Satéprikker (om te testen of de cake gaar is)
  • (optioneel) Bakspray of boter en bakpapierstrook voor het invetten van de vorm
  • (optioneel) Zeefje om poedersuiker over de afgekoelde cake te strooien

Ingrediënten

  • 250 gr suiker
  • 250 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 1 tl vanille extract en/of 1 citroen, rasp
  • ¼ tl zout
  • 5 eieren (op kamertemperatuur)
  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 appels (Bijvoorbeeld Jonagold of Elstar)
  • (optioneel) Poedersuiker om te bestuiven
  • (optioneel) Slagroom of vanille-ijs om te serveren

Luchtige tulband appelcake

    1. Verwarm de oven voor op 160 °C (boven- en onderwarmte).
    2. vet je de vorm in, en verdeel je er daarna wat bloem in. Zo plakt de cake niet aan de vorm.
    3. Doe de boter, suiker, vanille-extract (en eventueel citroenrasp) en het zout in een ruime kom.
    4. Klop dit in ongeveer 5 minuten licht en romig met een (hand)mixer.
    5. Voeg daarna de eieren één voor één toe en klop tot een glad, luchtig beslag. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen.
    6. Zeef de bloem en het bakpoeder boven de kom en spatel dit rustig door het beslag. Niet te hard roeren, zo blijft je cake lekker luchtig.
    7. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. Strooi wat bloem over de stukjes appel, zodat ze niet naar de bodem van het beslag zakken. Spatel ze vervolgens door het beslag, zodat ze goed verdeeld zijn.
    8. Giet het beslag in je tulbandvorm en strijk de bovenkant glad.
    9. Bak de cake in het midden van de oven in ongeveer 60 minuten goudbruin en gaar.
    10. Check met een satéprikker: komt die er schoon uit, dan is je cake perfect!
    11. Laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm en stort ‘m daarna voorzichtig op een rooster. Laat hem op het rooster verder afkoelen.
    12. Bestuif de cake royaal met poedersuiker voor een feestelijke look. Serveer met een toef slagroom of een bolletje vanille-ijs voor extra verwennerij.