Betrouwbare levering uit eigen voorraad door PostNL
Meer dan 1.000.000+ tevreden klanten gingen je voor
10+ jaar uw nummer 1 kookwinkel
Van plan om een houten snijplank aan te schaffen? Hout is een natuurproduct. Dit brengt wat meer onderhoud met zich mee. Met de benodigde liefde en aandacht kun je een leven lang genieten van jouw houten snijplank! Ben jij benieuwd wat deze liefde en aandacht inhoudt? Daar vertellen we je alles over bij Cookinglife.

Wat heb ik nodig?

Om je snijplank een goede start te geven, raden wij je aan om de snijplank voor het eerste gebruik te behandelen met olie. Met deze olie creëer je een natuurlijke beschermlaag. Hierdoor zal de houten snijplank minder snel vocht opnemen én voorkom je uitdroging! Naast olie heb je heb je ook een citroen, zeezout en keukenpapier nodig.

Je gaat als volgt aan de slag:

  • Snijd een citroen doormidden en knijp deze uit boven je snijplank. Smeer het citroensap uit met keukenpapier en strooi vervolgens een kopje zeezout over de plank. Verdeel het zeezout net als het citroensap over de hele plankt en laat dit tien tot vijftien minuten intrekken. 
  • Vervolgens spoel je de snijplank onder een lauwe kraan af. Je kunt hier eventueel een borstel bij gebruiken. Je hoeft niet te schrobben! Droog met een theedoek de houten snijplank direct na het omspoelen af. 
  • Als de plank droog is, kun je beginnen met de olie. Druppel de olie wat over de plank (ongeveer 2-3 eetlepels, afhankelijk van de grote). Veeg de olie met wat keukenpapier uit over de plank en laat de olie intrekken. Herhaal het insmeren wanneer de plank de olie in zich opgenomen heeft. Herhaal dit proces tot de plank de olie niet meer in zich opneemt. Na een paar uur rust is de plank klaar voor gebruik!

Herhaal deze behandeling één keer in de twee maanden.

Wat heb ik nodig?

Ruwe Snijplank Schuren

Is je snijplank 'ruw' geworden? Dit kun je heel simpel behandelen met schuurpapier. Kies voor schuurpapier met een korrel van 60 tot 120 en voor het 'naschuren' een korrel van 220. Verder heb je een doek nodig en één van de oliën uit het bovenstaande lijstje.

Je gaat als volgt te werk:

  1. Zorg dat de plank schoon en droog is. Schuur vervolgens met het ruwe schuurpapier licht de plank: schuur met de richting van de houtnerf mee. Zo zijn de schuurkrassen het minst zichtbaar en krijg je het beste resultaat. Na het schuren met het ruwe papier verwijder je het stof met een doek.
  2. Vervolgens ga je de plank opnieuw schuren. Dit keer met het fijne schuurpapier. Schuur net als in de eerste stap met de richting van de houtnerf mee. 
  3. Na het schuren smeer je de plank in met olie. Herhaal het insmeren totdat de plank geen olie meer in zich opneemt.
Ruwe Snijplank Schuren

Do's

  • Was je plank direct na het gebruik af met water en een borstel of met een natte doek.
  • Droog je plank altijd direct af na het wassen, zodat het vocht niet in de plank trekt.
  • Laat de plank na het schoonmaken een tijdje rechtop staan om na te drogen.

Dont's

  • Stop een houten snijplank nooit in de vaatwasser. 
  • Laat je snijplank niet weken in water. Hierdoor kan de plank uitzetten of krom trekken.
  • Afwasmiddel is een ontvetter: hierdoor kan de plank sneller uitdrogen. Gebruik alleen afwasmiddel in hoognodige situaties (bijvoorbeeld als je rauwe kip op de plank hebt gesneden).
  • Laat je planken niet drogen op de verwarming: je plank kan hierdoor gaan barsten.