Betrouwbare levering uit eigen voorraad door PostNL
Meer dan 1.000.000+ tevreden klanten gingen je voor
10+ jaar uw nummer 1 kookwinkel
Recepten Glutenvrij Bakken Dessert

Wie zegt dat Tarte Tatin alleen gemaakt kan worden met veel suiker? Dit recept voor glutenvrije en suikervrije appel tarte tatin is net zo gemakkelijk als het originele recept en dus een heel stuk gezonder! Op Instagram zag ik, vast door het herfstachtige weer de laatste tijd, de nodige tarte tatin foto’s voorbij komen en ik moest en zou een glutenvrije en suikervrije versie verzinnen.

Recept

Appel tarte tatin

Dit recept is gebaseerd op een klassieker. Het grote verschil is dat deze tarte tatin gezoet is met natuurlijke suikers. Beter voor je lichaam en net zo lekker!

Gang Dessert
Keuken Frans
Porties 6

Bereidingstijd

Bereidingstijd 40 min
Totaal 1 uur 10 min

Ingrediënten

  • 250 gram glutenvrije bakmix (of 125 gram boekweitmeel en 125 gram amandelmeel)
  • 150 gram kokosolie
  • snuf zout
  • 75 ml plantaardige melk (bijv. amandelmelk)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 30 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 Jonagold appels
  • 1 citroen
  • 2 theelepels kaneel

Appel tarte tatin

    1. Verwarm de oven voor op 220 graden
    2. Doe het meel samen met bakpoeder, baking soda, gesmolten kokosolie, zout, 1 theelepel kaneel, melk en kokosbloesemsuiker in de keukenmachine en laat een minuut of 5 kneden. Is het deeg te droog? Voeg wat extra amandelmelk toe. Is het deeg juist te nat? Voeg wat extra meel toe. Maak van het deeg een mooie bal.
    3. Schil de appels en snijd in plakjes van ongeveer 1 cm dik. Verhit wat kokosolie in een pan en bak daarin de appelschijfjes lichtjes aan (ca. 10 minuten op laag vuur). Knijp het sap van een halve citroen (hele citroen mag ook, proef eerst even) hierboven uit. De 2 theelepels kaneel mogen bij de stukjes appel.
    4. Vet een springvorm van ongeveer 20 cm in met kokosolie of olijfolie. Leg onderop de appelschijfjes; leg ze tegen elkaar aan met de klok mee. Snijd wat stukjes appel op maat voor in het midden van de tarte tatin. Besprenkel nog met wat citroensap en kaneel en giet al het vocht uit de pan over de appelstukjes heen.
    5. Dek dan de appels af met een laagje deeg van zo’n 2/3 cm dik. Dit wordt de bodem. Wanneer het deeg niet goed te kneden is kun je steeds kleinere lapjes tegen elkaar aan duwen. Zorg dat je het deeg goed aanduwt, ook tegen de rand van de springvorm.
    6. Bak de Tarte tatin in zo’n 30-40 minuten af, de baktijd kan per oven verschillen.