Betrouwbare levering uit eigen voorraad door PostNL
Voor 22:30 besteld, is morgen in huis
In 10 jaar meer dan 1 miljoen klanten
Betrouwbare levering uit eigen voorraad door PostNL
4.8 Trusted Shops 21.947 reviews
Betrouwbare levering uit eigen voorraad door PostNL
Voor 22:30 besteld, is morgen in huis
In 10 jaar meer dan 1 miljoen klanten
Betrouwbare levering uit eigen voorraad door PostNL

Wil je je familie versteld laten staan tijdens het Kerst? Deze feestelijke kerstkip uit de oven is precies het gerecht dat indruk maakt zodra het op tafel verschijnt. Met een heerlijk kruidige korst, boterzachte binnenkant en een geur die meteen de hele kamer vult met kerstwarmte, wordt dit gegarandeerd het pronkstuk van jouw diner. Een klassiek gerecht, verfijnd tot in de details.

Recept

Hele (Kerst) kip uit de oven

Geschikt voor alle tijden van het jaar!

Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4-6 personen

Bereidingstijd

Bereidingstijd
Oventijd 2 uur
Totaal 2 uur en 15 minuten

Benodigdheden

  • Oven
  • Braadslede met rooster
  • Mengkom
  • Maatlepels
  • Kwast of lepel
  • Keukenpapier
  • Vleesthermometer
  • Aluminiumfolie
  • Mes en snijplank
  • Serveerschaal
  • Juskom

Ingrediënten

  • 1 hele kip
  • Zout
  • Peper
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel uipoeder (of fijn gemalen ui)
  • 1 theelepel gedroogde thijm
  • 3 takjes rozemarijn of ½ theelepel gedroogde rozemarijn
  • 60 gram roomboter
  • en als laatste 1 theelepel kerriepoeder

Hele (Kerst) kip uit de oven

    1. Haal de kip 20–30 minuten voor het bereiden uit de koelkast, zodat hij op kamertemperatuur kan komen. Verwarm de oven voor op 180 °C. Dep de kip droog met keukenpapier.
    2. Meng in een kom de olijfolie (3 eetlepels) met paprikapoeder (2 theelepels), knoflookpoeder (1 theelepel), uipoeder (1 theelepel), tijm (1 theelepel), rozemarijn (3 takjes), kerriepoeder (indien gewenst), zout en peper. Roer tot een egale kruidenolie.
    3. Dep de kip kort nog een keer droog met keukenpapier.
    4. Wrijf de hele kip in met het kruiden-oliemengsel: smeer zowel de buitenkant als (voorzichtig) de binnenkant van de buikholte in voor maximale smaak. Zorg dat je de olie en kruiden mooi verdeelt, ook onder de huid mag je voorzichtig wat kruidenolie wrijven (dit geeft extra smaak en zorgt dat het vlees sappiger blijft).
    5. Leg de kip in de braadslee en leg een klein klontje roomboter bovenop de kip.
    6. Zet de kip in de voorverwarmde oven.
    7. Begin met 1,5 uur op 180°C en ga dan over naar 150°C. Leg iedere 30 minuten een nieuw klontje roomboter op de kip. Dat zorgt ervoor dat de kip vochtig blijft en zich een rijke jus vormt in de braadslee.
    8. Controleer of de kip gaar is doormiddel van een vleesthermometer. In het dikste gedeelte van de kip (de dij) moet de temperatuur rond de 70°C zijn. Voor een krokant velletje kan je op het einde de grill of bovenwarmtestand kort aanzetten (5 - 10 min). Let op dat de boter niet verbrand.
    9. Haal de kip uit de oven en laat de kip even rusten (5 min) onder los aluminiumfolie. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich herverdelen en de kip sappiger blijft bij het aansnijden.
    10. Bij het serveren van de kip kan je de jus uit de braadslee in een juskom om later bij de groenten te serveren.
    11. En voilà! De (Kerst)kip is klaar!










Gerelateerde recepten