Hoe verwijder je roest uit een gietijzeren pan?

Hoe voorkom je dat een gietijzeren pan gaat roesten?

Beschadigde emaille laag

Verroest! Heb je een roodbruine aanslag op jouw gietijzeren pan? Dan wordt het tijd om te laten zien wie de baas is. Hieronder vertellen we hoe je de strijd aangaat met onbewerkte roestige pannen.
Verroest! Heb je een roodbruine aanslag op jouw gietijzeren pan? Dan wordt het tijd om te laten zien wie de baas is. Hieronder vertellen we hoe je de strijd aangaat met onbewerkte roestige pannen.
Let op: deze behandeling geldt alleen voor het verwijderen van roest uit onbewerkte pannen!
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Maak een gietijzeren pan daarom goed schoon met warm water, mild afwasmiddel en een sponsje. Dit type pan mag nooit in de vaatwasser! Droog hem altijd goed af en vet hem in met een dun laagje olie. Hij kan namelijk snel gaan roesten als je hem droog wegzet.
Het is altijd jammer wanneer je pan beschadigt, maar gelukkig kun je pan gewoon blijven gebruiken! De beschadiging zit in de emaille laag, dat is een soort glazen laag over het pure gietijzer. Dit zijn natuurlijke materialen die geen gevaar voor de gezondheid zijn. We raden aan om na het gebruik de plek in te smeren met een beetje olie, anders kan het namelijk weer gaan roesten. Nu kun je de pan weer gewoon gebruiken.