Betrouwbare levering uit eigen voorraad door PostNL
Meer dan 1.000.000+ tevreden klanten gingen je voor
10+ jaar uw nummer 1 kookwinkel
Maar wat zijn de alternatieven om uit te kiezen? Dat lees je in deze blog!

Plaatstalen pannen

Een pan van plaatstaal is gemaakt van 99% ijzer dus een natuur product. Deze pannen moeten voor het eerste gebruik ‘ingebrand’ worden. Dit heet ook wel seasonen. Dit is niet moeilijk, maar kost even wat tijd. Door het inbranden van deze pannen ontstaat er een zwarte laag, deze laag functioneert als antiaanbaklaag. 

Stel er vindt kook ‘drama’ plaats, dan is het niet onherstelbaar met deze pan. In het ergste geval poets je de pan weer schoon en brand je hem opnieuw in. Als dit met een teflon-pan gebeurt, kan je hem na het kook drama weggooien! Houd je pan goed vet, want plaatstaal kan anders makkelijk roesten. Plaatstaal is een sterk en duurzaam materiaal, waardoor deze pannen wel een leven lang mee kan gaan.

Voordelen

  • Kan goed tegen hoge temperaturen.
  • Je kunt stalen kookgerei gebruiken.
  • Is betaalbaar.
     

Onderhoud

  • Pan moet ingebrand worden voor gebruik.
  • Maak de pan schoon met alleen water, dus zonder afwasmiddel!
  • Na gebruik moet hij gelijk worden afgedroogd en eventueel ingevet worden (staal kan anders gaan roesten).
Plaatstalen pannen

Gietijzeren pannen

Pannen van gietijzer zijn gemaakt voor het leven, tenzij hij valt. 

Voordelen

  • Komt langzaam op temperatuur, maar houdt de warmte lang vast.
  • Warmteverdeling is erg goed. 
  • Goed tegen hoge temperaturen.
  • Perfect om vlees dicht te schroeien of te karameliseren.
  • Bakt het lekkerste als de pan vet wordt gehouden.

Onderhoud

  • Behandel een gietijzeren pan met zorg.
  • Gietijzeren pannen moet je inbranden.
  • Schoonmaken met alleen water.
  • Laat de pan eerst afkoelen voor dat je hem reinigd.
  • Voorzie de pan na het afwassen van een dun laag je olie.

Wil je de voordelen van een gietijzeren pan, maar niet het onderhoud? Dan zijn geëmailleerde gietijzeren pannen de beste keuze! Geëmailleerd gietijzer zegt het al, het is afgewerkt met email. Email is een superdun laagje glas en werkt hierdoor vrijwel hetzelfde als een teflon antiaanbaklaag, maar dan zonder giftige stoffen. Deze pannen zijn gemakkelijk schoon te maken. 

Gietijzeren pannen

Koperen pannen

Koperen pannen zijn vooral populair onder chef-koks, die gebruiken ze vaak voor het maken van sauzen. 

Voordelen

  • Chique look.
  • Eén van de beste warmtegeleiders.
  • Binnenkant is (meestal) voorzien van rvs, dat maakt de pan minder kwetsbaar voor zowel mechanische beschadigingen en chemische reacties tussen koper en elementen uit het eten.
  • Koperen pannen zijn relatief duur, daarom adviseren wij geen metalen keukengerei in de pan te gebruiken.
  • Schoonmaken kan met warm water en afwasmiddel. De buitenkant kun je eventueel met koperpoets in nieuwstaat houden. 
Koperen pannen

RVS pannen

Roestvrijstalen pannen zijn zeer geschikt voor hoge temperaturen. Producten die je bakt in een roestvrijstalen pan blijven de eerste paar minuten plakken aan de bodem. Geen zorgen, dit hoort zo! Wanneer de eiwitten stollen en het product karamelliseert, laat het vanzelf los. Heb geduld en beweeg jouw gerecht pas als deze helemaal los is gekomen. Roestvrijstalen pannen zijn vaak voorzien van een sandwich- of multiplybodem, waar aluminium of koper in verwerkt zit. Hierdoor zijn het goede warmtegeleiders en blijft je eten lang warm. De pannen kunnen in de vaatwasser, maar blijven langer mooi als je ze met de hand afwast. 

RVS pannen