Wat is een tajine?

Hoe gebruik je een tajine?

Welke tajines zijn er?

Ongeglazuurde aardewerken tajine

2. Geglazuurde aardewerken tajine

Cosy & Trendy en Emile Henry tajines

3. Gietijzeren tajine

Le Creuset tajines

Van een- of tweepersoons stoofpotten tot grotere exemplaren waarmee je een stoofpot voor het hele gezin kan maken. Ga je liever voor een authentieke tajine van aardewerk of voor een van gietijzer? Keuzestress? Geen zorgen, wij hebben de verschillen alvast voor je op een rij gezet.
Van een- of tweepersoons stoofpotten tot grotere exemplaren waarmee je een stoofpot voor het hele gezin kan maken. Ga je liever voor een authentieke tajine van aardewerk of voor een van gietijzer? Keuzestress? Geen zorgen, wij hebben de verschillen alvast voor je op een rij gezet.
Een tajine is een Noord-Afrikaanse stoofpot die uit een ronde, holle schaal met daarop een hoge kegelvormige deksel bestaat. Van oorsprong is deze van aardewerk, maar inmiddels is hij ook verkrijgbaar in andere materialen. Met een tajine kun je heerlijke stoofpotjes maken van kip, vlees of vis met groente en kruiden. Je laat de gerechten daarvoor een langere tijd sudderen in de pot. Het woord tajine betekent dan ook niet voor niks suddergerecht.
Koken met een tajine is lekker en eenvoudig. De tajine doet eigenlijk al het werk voor je. Door middel van het kookvocht stoomt het gerecht zich in de kegel gaar. Dit kost uiteraard even wat tijd, maar is het wachten meer dan waard. Dat werkt als volgt: Het kookvocht uit het voedsel verdampt en beslaat de binnenkant van de kegel. Doordat de deksel luchtdicht is, loopt deze damp weer terug in de schaal. Dit zorgt ervoor dat je gerecht gaat stomen en voorkomt dat het uitdroogt. Het aardewerk neemt de warmte gelijkmatig op en houdt de warmte van de stoofpot goed vast en de smaken bij elkaar. Het eten wordt hierdoor langzaam gaar. Met de juiste ingrediënten en geduld, tover je dus een smaakvol gerecht op tafel. En zeg nou zelf, het presenteert ook nog eens leuk in zo’n schaal.
Zet de tajine op laag vuur en dan het liefst op een kookplaat die een regelmatige verspreiding heeft. Als je een tajine van aardewerk op een gasfornuis gebruikt, raden we aan om er een sudderplaatje, ook wel vlamverdeler genoemd, onder te leggen (i.v.m. een te snelle opwarming). Giet er vervolgens een laagje olie in; een tajine van aardewerk mag namelijk nooit droogkoken!
Eet smakelijk!
Niet elke tajine is geschikt om op inductie te gebruiken en de ene moet vaker voorbehandeld worden dan de andere. Cookinglife heeft drie soorten tajines in het assortiment. De authentieke tajines van aardewerk met een ongeglazuurde laag of geglazuurde laag en de gietijzeren tajine met een aardewerken deksel. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt, dat je helpt bij het maken van een keuze.
De ongeglazuurde aardewerken tajine is de oorspronkelijk vorm van de tajine. Deze tajine heeft wat meer onderhoud nodig en is niet voor alle warmtebronnen geschikt. Naast de standaard voorbehandeling (zie onder het kopje 'voorbehandeling') moet je hem elke keer voordat je er mee wilt koken 1 uur laten weken. Een ongeglazuurde aardewerken tajine is erg breekbaar. Dit type stoofpot is dan ook alleen te gebruiken in de oven tot 180°C of op een gasfornuis met een sudderplaatje (vlamverdeler) eronder. Bij het gebruik van andere warmtebronnen loop je namelijk het risico dat het aardewerk barst.
Voor- en nadelen
Meestal goedkoper dan andere tajines
Neemt de smaken op in het aardewerk
Authentieke vorm
- Alleen geschikt voor oven tot 180°C en op het gasfornuis i.c.m. een vlamverdeler
- Niet geschikt voor het aanbraden/dichtschroeien van vlees
- Erg breekbaar
- Voor elk gebruik 1 uur laten weken
De geglazuurde aardewerken tajine kan wat meer hebben dan de ongeglazuurde variant. Deze is na de voorbehandeling gelijk klaar voor het volgende gebruik. Daarnaast is hij geschikt voor meerdere warmtebronnen. Voor het gasfornuis (met een vlamverdeler eronder), de oven tot 180°C, elektrisch, keramisch en halogeen koken. Handig toch!
Voor- en nadelen
Geschikt voor gasfornuis (i.c.m. vlamverdeler), de oven tot 180°C, elektrisch, keramisch en halogeen
Na 1 keer voorbehandelen klaar voor gebruik
- Alleen geschikt voor inductie i.c.m. inductie-adapter
- Niet geschikt voor het aanbraden/dichtschroeien van vlees
Het merk Emile Henry heeft de tajine in een modern jasje gestoken. Het is een geglazuurde aardewerken tajine en het logo glimt voorop de stoofpot. Dit merk heeft stoofpotten voor twee tot tien personen. Ideaal om grote stukken vlees langzaam in te garen.
De tajines van Cosy & Trendy zijn er in echte aardse kleuren en sommige hebben prachtige versieringen op de kegel zitten. Echt een kunstwerk om te zien! De ietwat kleinere tajines van Cosy & Trendy zijn ideaal om een een- of tweepersoons maaltijd in te bereiden. En om het gerecht in te serveren!