Bekijk hier + 150 Black Friday Deals > Shop NU
Betrouwbare levering uit eigen voorraad door PostNL
Voor 22:30 besteld, is morgen in huis
In 10+ jaar meer dan 1+ miljoen klanten geholpen
Betrouwbare levering uit eigen voorraad door PostNL
Bij het gebruiken van een wetsteen is het ook belangrijk om het oppervlak van de wetsteen goed schoon te houden, want de structuur van de steen moet open blijven. Vet, stof en staaldeeltjes hebben een negatieve uitwerking op de steen waardoor deze minder efficiënt wordt in het wegnemen van materiaal. Spoel de steen na gebruik dus goed af, zodat de staaldeeltjes van het oppervlak worden verwijderd en laat de steen eerst goed uitdrogen, voordat je hem opbergt.

Welke wetsteen heb ik nodig?

Zoals al genoemd, welke wetsteen je nodig hebt, ligt aan de scherpte van het mes. Is je mes nog in goede conditie en wil je enkel een beetje bijslijpen om je mes scherper te maken? Dan heb je alleen een wetsteen nodig met een fijne korrelgrootte. Is je mes toch echt bot of beschadigd? Dan heb je eerst een grovere steen nodig om je mes weer terug in vorm te brengen. Vervolgens kan je in oplopende korrelgrootte ervoor zorgen dat je mes weer vlijmscherp wordt!

Om te kijken welke korrelgrootte je nodig hebt kan je dit eenvoudig testen met een tomaat. Doordat een tomaat een taaie huid heeft, maar met een zachte binnenkant is deze groente hoe goede indicatie van de scherpte van je mes. Snijdt de tomaat in plakjes zonder er druk op te zetten en kijk hoe makkelijk (of moeilijk?) dit gaat. 

  • Korrelgrootte 400 - 1000 (grof tot medium)
  • Korrelgrootte 1000 - 3000 (medium tot fijjn) 
  • Korrelgrootte 3000 - 5000 (extra fijn)                                         

Om je messen vervolgens zo lang mogelijk in goede conditie te houden raad ik je aan om je messen dagelijks te onderhouden met een aanzetstaal.

Slijphoek
Indien je het mes met de verkeerde hoek slijpt, kun je het mes beschadigen. Daarnaast ontstaat het gevaar dat het mes bot kan worden als je het mes met een te grote of te kleine snijhoek slijpt. De juiste slijphoek bepaal je door te kijken naar de hoeken van je mes. Want hoe kleiner de hoek, des te scherper het mes. Zo is de hoek van een Japans mes heel klein door de harde staalsoort, en kan het mes dus zeer scherp geslepen worden. Europese messen worden gemaakt van een zachtere staalsoort en worden dan ook onder een grotere hoek geslepen. 

  • Tweezijdig geslepen mes: slijphoek van 20 - 25°
  • Eenzijdig geslepen mes: slijphoek van 15 - 17°
Welke wetsteen heb ik nodig?

Hoe gebruik je een wetsteen?

Nu je weet welke wetsteen je nodig hebt, is het ook handig om te weten hoe je hem moet gebruiken. Met het onderstaande stappenplan heb jij in no-time weer een vlijmscherp mes.

  1. Leg voor gebruik de wetstenen eerst zo’n 10 minuten in een bak met water. Zodra er geen bubbels meer van de steen afkomen is de wetsteen klaar voor gebruik.
  2. Leg hem vervolgens met de juiste zijde naar boven in de meegeleverde anti-slip houder, zo blijft de steen goed liggen tijdens het slijpen. Werk altijd in oplopende korrelgrootte. 
  3. Kiep het mes zo, dat tussen lemmet en de wetsteen een hoek van 15 - 25° ontstaat.
  4. Trek vervolgens het mes met lange halen langs de steen. Oefen wat druk uit wanneer het mes naar voren schuift en trek het weer terug in een vloeiende beweging. Begin aan de hiel en zorg er hierbij voor dat het hele lemmet de wetsteen raakt, zodat het mes van top tot teen wordt geslepen. Herhaal dit een aantal keren tot je een braam voelt ontstaan.
  5. Draai vervolgens het mes om en herhaal stap 3 en 4 om beide zijden van het mes scherp te krijgen.
  6. Keer de wetsteen om en herhaal het proces met een fijnere korrel om de braam te verwijderen en je mes vlijmscherp te polijsten.
  7. En voilà, je mes is weer als nieuw!
Hoe gebruik je een wetsteen?

1