Koekenpan goed schoonmaken

Aangebrande koekenpan schoonmaken

Met of zonder antiaanbaklaag
Koekenpan schoonmaken met antiaanbaklaag

Koekenpan schoonmaken zonder anti-aanbaklaag

Om lang plezier te hebben van je pannen is het belangrijk ze goed te onderhouden. Het verschilt per materiaal en antiaanbaklaag welke behandeling geschikt is. In de meeste gevallen gaat de voorkeur naar afwassen met de hand in plaats van in de vaatwasser. De reinigingsmiddelen in de vaatwasser zijn namelijk agressiever dan gewoon afwasmiddel.
Om lang plezier te hebben van je pannen is het belangrijk ze goed te onderhouden. Het verschilt per materiaal en antiaanbaklaag welke behandeling geschikt is. In de meeste gevallen gaat de voorkeur naar afwassen met de hand in plaats van in de vaatwasser. De reinigingsmiddelen in de vaatwasser zijn namelijk agressiever dan gewoon afwasmiddel.
Om een koekenpan goed schoon te maken, moet je ook de buitenkant van de koekenpan schoonmaken. De rand van buiten en de onderkant.
De onderkant van de pan kan na veel gebruik zwart uitslaan. De onderkant kun je (meestal) schoonmaken met baking soda en een schuursponsje. Maak een mengsel van water en een lepel baking soda en doe dit op een schuursponsje. Afhankelijk van het materiaal is het wel van belang dat je niet té veel druk zet, te veel druk kan voor beschadigingen aan de pan zorgen. Ga altijd met zorg te werk en check of dit ook voor jou soort pan geldt.
Zet de aangebrande pan terug op het vuur. Vul de pan met een bodempje water en een scheutje afwasmiddel. Breng het aan de kook en laat 10 minuten pruttelen. De aangekoekte resten kun je los maken met een houten lepel. Giet het water weg en was de pan af met een sponsje.
Bij azijn gebruik je niet heet water, maar koud water. Voeg wat azijn in je pan met koud water. Laat dit een kwartiertje weken en vuil zal los komen, schrob hierna met een afwasborstel de aangebrande resten los.
Strooi een beetje baking soda op de aangekoekte resten en vul de pan vervolgens met warm water. Laat dit een tijdje weken en hierna kun je het heel gemakkelijk schoonmaken.
Strooi wat zout in de pan en vul hem vervolgens met warm water. Laat de pan zo een paar uurtjes weken en spoel de pan daarna schoon.
Let op: doe dit zeker niet bij een antiaanbakpannen!
Giet een beetje cola in de nog warme pan en laat dit enkele uren weken. De aangebrande resten zullen vanzelf loskomen. Was de pan af en klaar! Cola helpt niet alleen bij het krijgen van een schone koekenpan, maar je kunt er ook roest mee verwijderen. Multifunctioneel dus!
Doe een half vaatwastablet in de pan en giet er heet water over. Laat de pan een nachtje weken en de volgende dag zijn alle restjes los gelaten. Was de pan af en spoel goed na met water.
Koekenpannen zijn er met of zonder antiaanbaklaag. Een antiaanbaklaag maakt het koken een stuk gemakkelijker, omdat het eten niet aan de pan kleeft en minder snel aanbrandt. Dit heeft als voordeel dat je bij het koken minder vet of olie hoeft te gebruiken. Met een pan zonder antiaanbaklaag kun je op hoge temperaturen bakken en schroeit je eten snel dicht. Je moet deze pannen wel goed invetten om aanbakken te voorkomen.
Een koekenpan kan verschillende antiaanbaklagen hebben, zoals een koekenpan met standaard antiaanbaklaag, een keramische antiaanbaklaag of een geëmailleerde antiaanbaklaag. Al deze lagen kunnen op dezelfde manier schoongemaakt worden.
Bij het schoonmaken van een koekenpan met antiaanbaklaag moet je wel opletten dat deze laag niet beschadigd, anders wordt de pan onbruikbaar. Pannen met een antiaanbaklaag kun je het beste schoonmaken met alleen heet water en een afwasborstel. Na de tijd drogen met keukenpapier, zo wordt de vetlaag verwijderd, maar de antiaanbaklaag blijft.
Een koekenpan zonder anti-aanbaklaag schoonmaken kan het beste met biotex, soda of azijn, dit zijn effectieve middelen. Laat dit samen met wat water op laag vuur in de pan koken en de aangekoekte etensresten laten zo los.