Nu je weet wat een aanzetstaal doet, is het natuurlijk ook handig om te weten hoe het werkt. Bij het gebruik van een aanzetstaal is het belangrijk om te weten onder welke hoek het mes aangezet moet worden en hoe hard het staal van het lemmet is.
Slijphoek
Indien je het mes met de verkeerde hoek slijpt, kun je het mes beschadigen. Daarnaast ontstaat het gevaar dat het mes bot kan worden als je het het mes met een te grote of te kleine snijhoek slijpt. De juiste slijphoek bepaal je door te kijken naar de hoeken van je mes. Want hoe kleiner de hoek, des te scherper het mes. Zo is de hoek van een Japanse mes heel klein door de harde staalsoort, en kan het mes dus zeer scherp geslepen worden. Europese messen worden gemaakt van een zachtere staalsoort en worden dan ook onder een grotere hoek geslepen.
- Tweezijdig geslepen mes: slijphoek van 20 - 25°
- Eenzijdig geslepen mes: slijphoek van 15 - 17°
Hardheid
- Europees mes hardheid van 52-58 HRC
- Japans mes hardheid van 58-61 HRC
Een aanzetstaal, gemaakt van staal, heeft geen functie op messen met een hardheid van meer dan 58 HRC. Deze messen zijn immers zo hard dat dit in het aanzetstaal snijdt. Om deze messen aan te zetten, moet je een keramisch aanzetstaal gebruiken. Voor een agressieve aanzetmethode is een aanzetstaal met diamantlaag een perfecte oplossing. Hiermee zet je niet de bramen terug, maar haal je een minimale laag van het staal af. Deze aanzetstaal heeft een hogere korrelgrootte, wat vergelijkbaar is met de korrelopbouw van schuurpapier.