Hoe werkt het inbranden van een wok?

Heb je recent een nieuwe wokpan van staal gekocht? Goede keuze! Maar let op: deze wokpannen hebben wat meer onderhoud nodig dan sommige anderen pannen.
Heb je recent een nieuwe wokpan van staal gekocht? Goede keuze! Maar let op: deze wokpannen hebben wat meer onderhoud nodig dan sommige anderen pannen.
Voilà, de wok is klaar voor gebruik! Hoe vaker je iets bereid in je wok, hoe beter de pan zijn werk gaat doen.
Na het inbranden van de wok wil je natuurlijk je antiaanbaklaag behouden. Met het verkeerd reinigen van de pan kan je ook gemakkelijk je antiaanbaklaag weer verwijderen. Daarom is het van belang de wokpan zo te reinigen dat je de antiaanbaklaag behoudt, maar je de bakresten wel kan verwijderen. De ingebrande wok kan niet in de vaatwasser. Gebruik ook geen afwasmiddel, deze beschadigt de natuurlijke antiaanbaklaag. Was de pan met warm water en met de hand af. Reinig een hele vieze pan door een klein beetje water met veel zout te verhitten: hierdoor komen eventuele bakresten los. Droog de pan met een schone theedoek.
Als je merkt dat de natuurlijke antiaanbaklaag niet gelijkmatig verdeeld is, kun je eenvoudig de laag weer verwijderen. Gebruik hiervoor afwasmiddel en een schuursponsje om de laag er af te boenen. Herhaal het inbrand proces dan opnieuw.