Hendi Pastapan / Aspergepan - RVS - ø 16 cm / 5.5 liter
Stoompannen, de culinaire helden die een toevoeging zijn in elke keuken! De veelzijdige stoompannen zorgen voor maaltijden vol goede voedingsstoffen. Door de zachte bereidingswijze speelt de stoompan een belangrijke rol in het behouden van vitamines en mineralen. Wil je gezond en lekker koken? Ga dan voor een stoompan. Ontdek de kenmerken en voordelen van de pan en kies de pan die aansluit op jouw voorkeuren!
Navigeer naar de gewenste onderwerpen:
- Wat is een stoompan?
- Hoe gebruik je een stoompan?
- De voordelen van een stoompan
- Hoe kies je de juiste stoompan voor jouw keuken?
- Onderhoud en schoonmaak tips
- Stoompan kopen?
Wat is een stoompan?
De naam zegt het natuurlijk al een beetje, een stoompan is een pan die is ontworpen om voedsel te bereiden door het te stomen. Door het stomen van het voedsel wordt er geen olie of boter gebruikt, dit maakt de bereidingswijze ook nog eens gezond! In een stoompan komt het voedsel nooit direct in contact met het kokende water. Dit komt doordat het water wordt gekookt in het onderste deel van de pan en het voedsel in een mandje daarboven zit. Hierdoor wordt het voedsel gelijkmatig gaar gestoomd.
Hoe gebruik je een stoompan?
Het principe van een stoompan is erg eenvoudig: je vult de pan met water en voegt dan naar smaak kruiden of wijn toe. Het is wel belangrijk om voldoende water toe te voegen, zodat het niet verdampt. Houd er wel rekening mee dat het water niet direct in contact komt met het voedsel. Hierbij een stappenplan om de stoompan goed te gebruiken:
- Maak de pan klaar voor gebruik haal eerst het stoommandje uit de pan om de pan te vullen met water, wijn of bouillon. Houd ongeveer een afstand van 3 centimeter tussen de vloeistof en het mandje zodat het voedsel niet gaat koken.
- Doe de ingrediënten in het mandje Voeg nu het voedsel toe aan de mandjes. Om te zorgen dat de ingrediënten gelijktijdig klaar zijn, is het van belang de formaten op elkaar af te stemmen. Snijd bijvoorbeeld de aardappel in blokjes, zodat het tegelijk met het vlees klaar is. Zorg dat het voedsel verspreid ligt zodat alles in contact is met de stoom. Bij een stoompan met meerdere lagen is het handig om vlees etc onderin te leggen.
- Plaats de pan op het vuur Als de bovenste twee stappen zijn gelukt is het tijd om de pan op de warmtebron te plaatsen. Begin altijd op een middelhoog vuur of gematigde stand op een inductieplaat. Na een paar minuten begint het stoomproces, de ideale stoomstand is tussen de 80 en 90 graden.
- Geniet van je maaltijd Wanneer alle ingrediënten klaar zijn, gemiddeld na 10-12 minuten, kun je genieten van een heerlijke verse maaltijd!
De voordelen van een stoompan
Een stoompan tilt je kookkunsten naar een hoger niveau. Door de manier van bereiden, haalt de pan het beste van je ingrediënten naar boven! De stoompan is een perfecte keuze voor snelle en uitgebreide maaltijden. Ontdek hier de voordelen van een stoompan:
- Voedingstoffen behoud: door de stoom blijft het voedsel zacht en worden de voedingsstoffen behouden.
- Gezonde keuze: omdat er geen olie of boter wordt gebruikt in een stoompan, is het een caloriearme keuze!
- Smaak en textuur: doordat het stomen een zachte bereidingswijze is houdt het voedsel zijn natuurlijke smaak, kleur en textuur. De gemaakte gerechten worden hierdoor erg smakelijk en aantrekkelijk.
- flexibiliteit: je kunt alles in een stoompan maken. Vis, rijst, groente, gyozas, noem het maar op.
Hoe kies je de juiste stoompan voor jouw keuken?
Om optimaal te kunnen genieten van een goede stoompan is het erg belangrijk om de juiste aan te schaffen. Dit hangt af van grootte, materiaal, prijs en merk en dergelijke. Hieronder een paar punten waar je om kan denken bij het aanschaffen van een stoompan:
- De grootte van de pan: heb je een groot of klein huishouden, kook je vaak voor grote groepen of juist voor kleinere groepen. Pas op basis daarvan je keuze aan voor de ideale grootte van jouw stoompan.
- Het juiste materiaal: stoompannen zijn te verkrijgen in verschillende soorten materialen, bijvoorbeeld roestvrij staal, aluminium en siliconen. De pannen van roestvrij staal hebben een lange levensduur en daarmee een duurzame keuze. Daarnaast is dit materiaal makkelijk schoon te maken. Roestvrij staal is over het algemeen wel een een zwaar materiaal, aluminium is dit weer niet.
- Geschiktheid voor warmtebronnen: kijk goed of de stoompan die je wilt aanschaffen geschikt is voor jouw fornuis of inductieplaat. De meeste stoompannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen, maar een aantal zijn beperkt.
- Onderhoud: kies een pan die makkelijk te onderhouden is. De meeste stoompannen zijn geschikt voor de vaatwasser, op een paar na. Om de levensduur van de pan te verlengen wordt handwas bij elke pan aangeraden.
- Prijs en merk: onderzoek de verschillende merken en de prijsklasse die het beste bij jouw wensen passen. Bekende merken bieden vaak een lange garantie en goede kwaliteit.
Onderhoud en schoonmaak tips
Voor het onderhouden en schoonmaken van een stoompan zijn er een paar tips die helpen bij een lange levensduur van je pan:
- Schoonmaken na gebruik: om voedselresten en vervelende geuren te voorkomen, is het belangrijk om de stoompan direct na gebruik schoon te maken. Door de pan gelijk schoon te maken voorkom je vlekken op het materiaal en gaat die lang mee.
- Gebruik warm water en milde zeep: gebruik tijdens het schoonmaken van je stoompan warm water en een milde zeep. Om krassen op de pan te voorkomen is het van belang een zachte doek of spons te gebruiken.
- Droog de pan goed af: droog de stoompan volledig af voordat je hem opbergt. Door dit goed te doen voorkom je roest en vlekken. Daarnaast is het ook belangrijk om de pan op een goede plek te bewaren, om roest, vocht en schade te voorkomen.
- De verschillende gerechten met een stoompan: Je kan meer met een stoompan dan je denkt! Het is enorm flexibel met het bereiden van gerechten. Zo kun je een bowl maken met tonijn, krieltjes en groenten. De vis, aardappels en de groentes kunnen namelijk allemaal in de verschillende mandjes in de stoompan.
Stoompan kopen?
Voor iedereen die op zoek is naar een gezonde manier van koken en waarde hecht aan het behouden van de smaken, is een stoompan ideaal. Door de verschillende maten en designs is er voor iedereen een geschikte pan te vinden op Cookinglife. Daarnaast vind je naast stoompannen ook kookwekkers en serveertangen om het bereiden van gerechten nóg makkelijker te maken!