Een houten snijplank: handig én staat ook nog eens ontzettend leuk op tafel! Je kunt kiezen voor verschillende houtsoorten, zoals: bamboe, acacia, olijfhout en rubberwood. Bamboe is een van de sterkste houtsoorten: dit maakt ze minder vatbaar voor vocht en scheuren. Hout is een natuurproduct, hierdoor heeft een houten snijplank iets meer onderhoud nodig dan een kunststoffen snijplank.
Je kunt een houten snijplank het beste reinigen met een doek of even onder de kraan afspoelen. Als je rauwe kip op de plank hebt gesneden, kun je ook afwasmiddel gebruiken. Afwasmiddel is wel een ontvetter: hierdoor kan het hout wel wat uitdrogen. Door veelvoudig gebruik kan een houten plank na een tijdje wat doffer worden. Dit kun je behandelen met houtolie: een natuurlijke geur- en kleurloze olie waar je een nieuw beschermlaagje mee creëert. Smeer de plank in met de houtolie: hierna zul je zien dat je de diepe, warme kleur weer terug haalt en de plank niet meer uitgedroogd aanvoelt! Voor- en nadelenHet voordeel van een houten snijplank is dat je ze ook goed als serveerplank kunt gebruiken. Wat hapjes er op en het is klaar voor op tafel! Door het zachte materiaal worden je messen ook minder snel bot. Het nadeel van een houten snijplank is dat ze niet in de vaatwasser kunnen.